Privat Næring

Derfor trenger du komfyrvakt

Publisert 27. januar 2022
En elektriker i blå Norgeseliten-tskjorte lener seg over kokeplaten for å montere komfyrvakt på veggen under kjøkkenviften.
MONTERING: Når en Norgeseliten-elektriker installerer komfyrvakten din kan du være trygg på at den blir montert på riktig måte.

En liten sensor kan gjøre hjemmet ditt enda sikrere. Her kan du lese mer om hvorfor en komfyrvakt faktisk kan være livsviktig.

Nesten halvparten av alle brannutrykninger skyldes komfyrbrann – og de fleste inntreffer på dagtid når folk glemmer gryter og stekepanner med mat på varme kokeplater.

Med en komfyrvakt på plass kan du være trygg på at du får beskjed i god tid før det oppstår farlige situasjoner på kjøkkenet, uansett når på døgnet du bruker komfyren. Den passer på plater og stekeovn, og gir deg tydelig beskjed når temperaturen blir for høy.

En ekstra sikkerhet

En komfyrvakt består av to deler: en sensor som monteres over komfyren for å passe på komfyrplatene eller stekeovnen, og en tilhørende strømbryter som plasseres bak komfyren eller i sikringsskapet.

Komfyrvakten varsler ved å pipe høyt når den registrerer høy varme på platetoppen uten at det har vært menneskelig bevegelse rundt komfyren på en stund. Hvis ingen reagerer på alarmen, skrur strømmen til komfyren seg av helt automatisk.

Krav om komfyrvakt

I dag er det lovpålagt å ha komfyrvakt i alle nye boliger bygd etter 2010, og det gjelder både privatboliger og fritidsboliger. Påbudet inkluderer også at det skal monteres komfyrvakt hvis du pusser opp et gammelt kjøkken dersom det legges opp en ny kurs til platetopp eller komfyr. Selv om du ikke rammes av reglene anbefales det likevel å installere en komfyrvakt for din egen og familiens sikkerhet.

 • Komfyrvakt på 1-2-3

  Hvordan velger jeg komfyrvakt?
  Det finnes to typer komfyrvakt: de som kobles til via ledning i stikkontakt, og de som skal kobles til det faste elektriske anlegget. Disse fungerer likt, og har samme kvalitet.

  Gjør det ordentlig!
  Komfyrvakten skal øke sikkerheten i hjemmet, og kan i verste fall være forskjellen på liv og død. For at den skal fungere best mulig, er det viktig at den har riktig plassering og korrekt innstilt følsomhetsnivå. Derfor anbefales det å kontakte en elektriker for å installere komfyrvakten.

  Som skapt for elektriske platetopper
  Du kan være trygg på at en komfyrvakt vil registrere brannfarlige situasjoner uavhengig om du har induksjon-, glasskeramisk- eller støpejernstopp.

En livsviktig investering

Å installere en komfyrvakt vil variere i pris fra elektriker til elektriker, men det trenger ikke bli så kostbart. En komfyrvakt med installasjon kan koste fra 3500 kroner og oppover. Husk likevel at en brann kan bli enda dyrere – og komfyrvakten kan potensielt redde liv! Selv om det virker fristende å montere komfyrvakten selv, er det anbefalt at monteringen gjennomføres av en elektriker. Det er ikke på brannsikkerhet du skal spare penger. Husk også å be om dokumentasjon på at arbeidet er gjennomført.

De fleste forsikringsselskap gir også en sikkerhetsrabatt på forsikringspremien hvis du har installert en FG-godkjent komfyrvakt. Da skal komfyrvakten være merket med «NEK EN 50615». Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for å sjekke om dette gjelder for deg.