Privat Næring

Inspirasjon: Sesongens fineste utelys

Publisert 10. august 2022
stor og moderne funkisbolig i hvit mur og lysebrunt treverk og hage med utebelysning i busker og oppkjørsel.
LA DET BLI LYS: Funksjonell og dekorativ utebelysning blir mer og mer populært, og det finnes flere muligheter for ulike uterom.

Planlegger du å oppgradere uteplassen med belysning? Her får du nyttige tips og inspirerende ideer til å lyse opp både huset, hagen og terrassen.

 Uteområder skal være hyggelige og funksjonelle, også etter at solen har gått ned. Norgeseliten viser deg hvor utelysene bør plasseres, hvordan du kan utnytte soner i hagen og hvilke modeller vi anbefaler.

Ulike typer utebelysning

  • Vegglamper
  • Taklamper
  • Stolper og pullerter
  • Spotter
  • Jordspyd
  • Lyslenker
  • Frittstående utelys

Utebelysning ved inngangspartiet

Belysningen rundt inngangspartiet skal gi nok lys til at du kan se hvem som kommer på besøk og samtidig ønske gjestene dine velkommen. Det er praktisk, innbydende og bidrar til sikkerhet. Inngangspartiet kan gjerne ha en grunnbelysning som lyser opp inngangsdør og ringeklokke – kombinert med tilleggsbelysing med sensor som skrur seg på når besøkende nærmer seg.

Lysende utendørs vegglampe i sort stål montert på mørkebrun husvegg med trepanel og blå inngangsdør.
UTELAMPEN FAGERNES: Er en klassisk utelampe fra SG Armaturen som lyser opp inngangspartiet uten å blende. Dette er en moderne, klassisk armatur for både utendørs og innendørs bruk. Den kan styres med dimmer og kommer i to størrelser.
sammenstilling av ulike villaer og ulike inngangsparti med utebelysning ved inngangsdør.
UTELAMPEN LOFOTEN: Fra Norlys er en klassisk lampe i stål som kler både moderne og tradisjonelle boliger. Denne modellen kommer også i en variant som kan snus opp-ned.
moderne enebolig i en kombinasjon av mur og tre med utebelysning som lyser opp fasaden ved inngangspartiet.
UTELAMPENE ENOLA SQUARE OG ROUND: Den minimalistiske serien fra SLV har en sylinderformet eller firkantet aluminiumskonstruksjon og er utstyrt med effektive LED-lyskilder som lyser både oppover og nedover.

Utelys i hagen

Har du en hage som fortjener å bli opplyst på kveldstid? Da bør du se nærmere på effektbelysning som er spesialtilpasset for blomsterbed, plen og gårdsplass.

HOVDEN effektbelysning fra SG Armaturen er en serie med dreibar utebelysning og kommer i tre størrelser. Her kan du velge mellom 15 og 36 graders lysspredning ut ifra størrelsen på området som skal lyses opp. Denne løsningen kan dimmes og er blant annet kompatibel med Bluetooth-dimmeren LEDDim SMART som lar deg styre utendørsbelysningen med smarttelefon og nettbrett.

Tips: For hagebelysning anbefaler vi dimbare løsninger slik at du kan tilpasse lysmengden gjennom årstidene.

stor og moderne villa med store, heldekkende vindusflater og grønn hage med utebelysning i blomsterbed og på fasade.
MIKS LYSENE: Her ser du en kombinasjon av HOVDEN utebelysning, en serie som egner seg i både hagen og på veggen – og vegglampen EDGE som kan monteres horisontalt og vertikalt. Begge leveres av SG Armaturen.

For å lyse opp busker og mindre trær anbefales jordspyd-varianter som kan flyttes ettersom vegetasjonen vokser. Disse finnes i flere varianter med utbyttbar lyskilde eller med integrert LED. Har du store trær i hagen kan du vurdere nedgravd belysning som lyser opp stamme og greiner.

moderne steinbed med busker med lys-spotter med spyd som er stukket ned i jorden.
LYS RETT I JORDA: I blomsterbed kan du for eksempel bruke jordspyd-spotlights, slik som den lekre lampen NAUTILUS SPIKE fra SLV.

Tips: Vær varsom med å bruke for mye lys som virker sjenerende på omgivelsene. Bruk smartstyring som tenner og slukker lyset ved skumring – og som slukker lyset på bestemte tidspunkt. Husk at også naturen trenger mørke for å hente seg inn etter en lys dag.

bugnende bed med busker og planter i høstfarger som er opplyst av utebelysning.
HAGEMAGI: Har du en stor tomt med mye grøntarealer? Da kan det være veldig fint å bryte mørket med belysning i trær og bed. Dette bedet lyses opp med hagespoten Flowerpower fra Unilamp.

Tips: Har du en terrasse eller balkong med tak eller baldakin kan du vurdere innfelt eller utenpåliggende belysning som stråler ovenfra.

Utelys i oppkjørselen

Oppkjørselen bør ha orienteringsbelysning som gjør det enkelt å finne riktig vei og parkere. Denne skal helst være lavtblendende og komfortabel med tanke på mørkesyn. Det beste er indirekte belysning hvor man ikke ser rett på lyskilden eller at lyskilden kan dimmes ned til et behagelig nivå.

gårdsplass foran en flott og eldre mørk trevilla og moderne spilegjerde som er opplyst med LED-stripe.
LYS OPPKJØRSEL: LED-striper kan brukes til så mangt – blant annet i oppkjørselen. Her har huseier brukt løsningen Histrip fra Unilamp.
sammenstilling av to bilder med moderne funkishus og moderne utebelysning på fasade og langs gangsti utenfor.
UTELAMPEN ASKER: Belysning med stolper skaper rom og dybde, og egner seg for å fremheve gangstier, adkomstveier eller oppkjørsler. Denne stilrene LED-pullerten leveres av Norlys.

Tips: Gå for flere lamper med behagelig lysstyrke fremfor én sterk lyskilde som blender.

bred garasjeport på grått hus som er opplyst av utebelysning på hver side.
LYS OPP GARASJEN: CASE 2X6W fra Unilamp er en funksjonell, minimalistisk vegglampe for utendørs bruk. Den kommer med blendfritt LED-lys som er ypperlig for å lyse opp fasader, garasjer og terrasser.

Smart utebelysning

Du sparer mye på å ikke ha utelyset på døgnet rundt. Med et astrour tennes utelyset automatisk ved solnedgang, og slukkes ved soloppgang – etter en angitt lokasjon eller lengde- og breddegrad. ELKO SmartHUB er en smart løsning med innebygget astrour. Du kan for eksempel sette at alle utelys slås på automatisk 30 minutter før solnedgang og skrus av 30 minutter etter soloppgang. Du kan også legge inn en tidsplan avhengig av hvor lenge du ønsker å ha lysene på.

I tillegg kan du styre belysningen etter været ­– for eksempel at lysene kun skal på når det er fint vær, eller omvendt.

 

stor og moderne villa med store, heldekkende vindusflater og grønn hage med utebelysning i blomsterbed og på fasade.

Trenger du mer informasjon om utebelysning?