Elektrikertjenster koster penger, men tar du saken i egne hender kan konsekvensene bli både dyre og alvorlige. I denne guiden finner du nyttig informasjon om elektriske jobber du kan fikse selv og hva som må gjøres av fagfolk.
I Norgeseliten har vi sertifiserte elektrikere som utfører små og store elektriske installasjoner over hele landet.
– Vi får støtt og stadig tilsynsrapporter fra DLE der vi blir bedt å rette opp i elektrisk arbeid som ikke er fagmessig utført, sier Fredrik Bolli Nilsen, prosjektleder og fagansvarlig i Norgeseliten-bedriften Elmo.
Han forteller at det ofte handler om kabler er dårlig festet og montering av stikkontakter som ikke er jordet.
– Dårlig jording kan øke brannfaren, men det innebærer også økt risiko for skade på dyr og mennesker. Ved feil på elektrisk utstyr du tar og holder i, har strømmen ingen annen vei å gå enn gjennom deg hvis stikkontakten er ujordet.
Bolli Nilsen tror årsaken til at folk gjør ulovlige arbeider selv kan skyldes uvitenhet og at folk tar snarveier for å spare penger i en tung økonomisk tid.
Stikkordet er stikkontakten
Som ufaglært privatperson kan du uføre jobber som kobles til det elektriske anlegget med støpsel i stikkontakten.
Elektrisk arbeid du kan gjøre selv:
- Montere varmeovner med bevegelig ledning og støpsel
- Skifte deksel på stikkontakter, brytere, og koblingsbokser
- Koble til bordlamper og små elektriske vegglamper med bevegelige ledninger og ledningsbrytere
- Koble til og bytte ut lamper i takkrok koblet med kroneklemme eller stikkontakt – så lenge lampen ikke er en del av en fast installasjon
- Bytte ut og koble til topolede støpsler inntil 25 ampere med og uten jording
- Koble til eller bytte ut topolede skjøtekontakter og apparatkontakter inntil 16 ampere med og uten jording
Legge varmekabler? Kontakt elektriker
Mange tror de kan legge varmekablene selv så lenge elektrikeren utføre tilkoblingen. Du har verken lov å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler i din egen bolig – og det er langt i fra det eneste.
Dette er noen av oppgavene du må overlate til en elektriker:
- Montering og kobling av stikkontakter
- Installasjon av solcelleanlegg
- Installasjon av varmepumpe
- Installasjon av elbillader
- Installasjon av fastmontert belysning
- Installasjon av elektrisk gulvvarme
- Installasjon av elektrisk utendørs oppvarming
- Installasjon av smarte brytere, stikkontakter og noen typer sensorer
- Kobling av smarte termostater
- Montering av komfyrvakt
- Arbeid i sikringsskapet
– Det er i grunn lite du kan gjøre uten fagbrev. Hvis du er usikker på oppgavene, for eksempel å montere en lampe eller sette på et støpsel eller en plugg, er det bedre å ringe en elektriker. Det kan få store konsekvenser hvis du gjør noe feil, sier Bolli Nilsen.
Snarveier kan koste deg forsikringen
Hvis ikke det elektriske arbeidet er utført av en autorisert fagperson, øker sjansen for varmegang og brann i det elektriske anlegget. Hvis forsikringsselskapet ditt kan bevise at arbeidet ikke er gjennomført i henhold til gjeldende regler, kan konsekvensen være at du ikke får dekket skadene, enten helt eller delvis.
Selge bolig? Husk samsvarserklæring
Når du skal selge boligen din, kan du bli bedt om å fremvise en garanti på alt elektrisk arbeid som er utført hjemme hos deg. Samsvarserklæringen er et dokument som beviser det er utført av godkjente elektrikere. Har du ikke erklæringen på plass, kan det redusere verdien på boligen din.
Hvis en elektriker har gjort arbeid på det elektriske anlegget ditt, har du krav på en samsvarserklæring. Garantien sikrer deg også juridisk hvis det oppstår skader og problemer etter salget. Har du gjort jobben selv, kan det derimot bli vanskeligere.
– Det er nok ikke mange installatører som vil skrive en samsvarserklæring og stå ansvarlig for elektrisk arbeid som er utført av kunden selv, sier Bolli Nilsen.
Kan jeg kjøpe elektrisk utstyr selv?
Du kan kjøpe elektrisk materiell selv, men elektrikeren må installere det.
– Du kan kanskje spare noen kroner på å kjøpe selv, spørsmålet er om elektrikeren vil montere materiell med dårlig kvalitet og manglende FDV-dokumentasjon, sier Bolli Nilsen.
Han tror de færreste elektrikere vil bytte ut produkter du har kjøpt selv på garanti. Du må betale for medgått tid til bytte av komponent, selv om du får erstatningsprodukt fra butikken.
– Hvis du har fått installert en termostat levert av oss, kommer vi og bytter ut den hvis den ryker før garantien. Har du kjøpt den selv, må du betale for timene som går med. Det er ikke alle som tenker på det når de kjøper utstyret selv.