Det er trygt å ha elektriker på besøk. Vi følger myndighetenes anbefalinger til smittevern - Les mer
Om du trenger å oppgradere, bytte innmat i sikringsskapet eller sette inn et nytt skap med nytt innhold er avhengig av tilstanden til det skapet du har i dag. Det er fortsatt mange som har gamle automatsikringer, eller skrusikringer. Har du gamle skrusikringer har disse gått ut på dato, og de utgjør en stor brannfare. Disse gjør det mulig å overbelaste kursene i huset.
I både eldre og nyere sikringsskap finner du hovedsikringen og ulike sikringer for de ulike kursene i din bolig. Sikringene skal forhindre overbelastning i ditt elektriske anlegg, og det er ingen krav til oppgraderingen eller utbytting av eldre sikringsskap om du ikke har gjort noen endringer i ditt elektriske anlegg.
Det er først når du gjør endringer i huset at du må oppgradere dette. Alt fra installering av utvendig stikkontakt, til full oppussing av kjøkkenet gjør at du må oppgradere sikringsskapet.
I nye sikringsskap installeres det alltid jordfeilautomater og overspenningsvern, men dette er ikke tilfelle for gamle skap. Siden 1991 har vi fått ulike krav til det elektriske anlegget, det er blant annet krav om jordfeilbryter for kurser på bad, kjøkken og ute. Det har også siden 2002 vært krav om jordfeilbeskyttelse på alle kursene i nye boliger. I tillegg kreves det overspenningsvern.
Ved å oppgradere til nytt sikringsskap får du moderne automatsikringer med jordfeilautomat. Disse sikringene beskytter kursene i huset slik at ledninger og stikkontakter ikke blir overbelastet. Samtidig sørger de for at ikke farlige jordfeilstrømmer blir stående i anlegget og skaper brannfare.