Blogg

Date written 14.03.2016 00:00.Endret 29.08.2019 10:10.

Strøm en energikilde som er stueren til bruk av oppvarming.

I Norge har vi i lange tider vært opptatt av ENØK og bruk av riktig energikilde for å spare både miljø og penger. Strøm som energikilde har fått et uberettiget dårlig rykte som kilde til oppvarming av bygg.

BloggPanelovn

Forbrukere og eiere av næringsbygg har blitt informerte om alternative energikilder fra ENOVA i flere 10- år. Det har vært politisk ukorrekt å benytte strøm til oppvarming og forvaltningen gjennom Enova har bygget godt oppunder bruk av alternative energikilder som fjernvarme, vannbåren varme og pellets som eneste fremtidsrettet løsning. Litt pussig i grunn siden vi i Norge sitter på den reneste energikilden som finnes nemlig vannkraft. Vannkraften er også meget rimelig og er det klart rimeligste alternativet i forhold til investeringer i eneboliger og næringsbygg. Fremtidsutsiktene for vannkraft er også gode så det ser ut som at kraftbransjen i Norge har rikelig med energi til en rimelig penge i lang tid fremover.

Tilbakebetalingstiden for vannbårne varmeanlegg med jordenergi og varmepumper er meget lang og dette blir ytterligere forsterket nå som boliger og bygg er trenger enda mindre energi til oppvarming grunnet de strenge kravene til isolasjonsverdier i gulv, vegger, tak og vinduer.

Mange med meg har hatt dårlig samvittighet når vi har «fyrt» med høyt strømforbruk på kalde vinterdager. Denne dårlige samvittigheten er helt ubegrunnet, og misforståelsen er viktig å informere om til de 1000 hjem og eiendomsbesittere! Selv myndighetene har etter hvert forstått dette og ved årsskiftet kom det en ny forskrift som tillater bruk av strøm til oppvaring i næringsbygg under 1000 kvm (TEK10 § 14-4.Krav til løsninger for energiforsyning). Tidligere var dette ikke stuerent å ha strøm til oppvarming.

Min anbefaling er derfor å bruke strøm som energikilde ved nybygg og rehabilitering. Det er i dag en rekke muligheter for behagelige og effektive oppvarmingskilder som vi i Norgeseliten tilbyr. Elektriske gulvvarmesystemer og panelovner med tids og temperaturstyring finnes det utallige varianter av, så bruk din lokale elektriker til å dekke de behov du har for oppvarming med god samvittighet. Les mer om strømsparing på våre sider.

Fred Martin Langøy

Kjedeleder