Blogg

Date written 04.02.2016 00:00.Endret 29.08.2019 10:10.

Gjør en god investering i dine eiendommer og bytt lyskilder i dag.

Er du eier eller driver av et næringsbygg så er oppgradering av din næringseiendom en av de bedre investeringer du kan gjøre!

prana_chefmotiv

Det er vel en sterk påstand tenker du kanskje. Nå er jeg selv hverken analytiker eller en god investor, men sitter med kunnskap som gjør at dine investeringer kan være nedbetalt på 3-4 år ved å oppgradere næringsbygget ditt.

Tilgjengelig teknologi i elektrobransjen gjør oppgradering av lyskilder og armaturer til en mer lukrativ investering enn du kanskje tror. LED lyskilder (light emitting diode) gir lavere strømforbruk, og gir lengre levetid på lyskildene. Ja ja fint det tenker du, men hva betyr det egentlig for lommeboka mi?

Lavere strømforbruk gir mindre strømutgifter. Energiforbruket går ned med 30-40 % ved å bytte til LED, og det er betydelige muligheter for besparelse hvis du sitter på en større eiendom. I tillegg er levetiden på LED-lyskildene ca 50 000 timer. Gevinsten med dette gir mindre hyppige behov for å handle og bytte lyskilder. Har du egentlig regnet på hva det koster å få byttet lyskilder som ryker alt for ofte? Uansett om du gjør det selv, eller du har en person ansatte for dette, så løper det på kostander til både innkjøp og montering. Er du en av de som i tillegg må leie inn en lift for å komme til lyskildene, så koster et skifte av lyskilder fort tusenlapper med alt medregnet. Få har regnet på den reelle kostnaden i forbindelse med lyskildebytte.

Norgeseliten har gode løsningsforslag uansett om du har et lager, industri- eller kontorlokale. En mulighet for alle typer næringsbygg er å montere bevegelsessensorer, slik at lys kun brukes i aktive soner. Det er millioner av kvadratmeter næringsbygg som står med lyset på uten at folk er tilstede. Det blir som «å lyse for kråka» noe som er lite lønnsomt år etter år.

Eksisterende armaturer gir kanskje ikke riktig lys for de som er på jobb? De fleste over 40 år trenger faktisk mer arbeidslys i forhold til de unge. Er det noen som tenker på det, og justerer lysmengde riktig for sine ansatte? De færreste gjør nok det. Lysstoffrør blafrer kanskje, og byttes når det blir for generende. Dårlig arbeidslys går ut over produktiviteten, og gir ubehag. Viktige ting som gir økt trivsel dersom det blir gjort noe med.

Selv har jeg byttet arbeidslyset på mitt kontor. Nå har jeg sensorer som styrer lyset over pulten, slik at jeg har samme behagelige lysmengde uansett om det er kveld, fullt dagslys, vinter eller vår. Glamox C 75P, som du ser på bildet, er med på å gi meg mer energi da jeg alltid har et perfekt arbeidslys. Går jeg ut av kontoret slås lyset av, så da trenger jeg ikke å huske på det når arbeidsdagen er omme. I tillegg så ser det bra ut, og det gjør vel heller ingenting?

Gode argumenter for å investere litt i bygget ditt kanskje? Et motargument, som våre elektrikere i Norgeseliten ofte får, er at det er leietager som betaler strømregningen «så det får bli deres sak». Ok, men hvem vil i fremtiden leie av deg dersom strømregningen er unødig høy, og arbeidslyset ikke er godt nok? Det er et stadig økende antall ledige næringslokaler, så konkurransen hardner til i dagens litt usikre Norge!

Vi i Norgeseliten mener at det er like viktig å ha et oppgradert strømanlegg med gode lysforhold, som det er viktig å vedlikeholde huset utvendig. Altfor mange glemmer dette.

Det er tusenvis av næringsbygg fra 70, 80 og 90-tallet som kunne vært modernisert, med betydelig strømreduksjon og bedre arbeidsmiljø som resultat. Et stort pluss er det også at Enova gir deg støtte til energieffektive tiltak. Virker støtten som en barriere, så ikke fortvil, vi i Norgeseliten hjelper deg med søkeprosessen om du vil.

 

Fred Martin Langøy

Leder Norgeseliten