Blogg

Date written 09.01.2016 00:00.Endret 29.08.2019 10:10.

Hvor smart er ditt hus?

Hvis du tenker tilbake på tiden før SMART telefonen – det er nesten vanskelig å tenke seg hvordan det praktiske livet fungerte uten et slikt verktøy.

blogg-1-bilde

Og telefonene blir stadig viktigere med nye apper og funksjoner hver måned. Hvis jeg sier at vi står foran en tilsvarende utvikling for hus og hjem – hva tenker du da? Hvis du ikke tror at noe slikt kan skje igjen kan jeg jo spørre: Når kjøpte du en CD sist?

Funksjonsområder
Ny teknologi introduseres på stadig nye områder og våre CD plater er nå erstattet av streamingtjenester som spilles på enheter koblet sammen via det trådløse nettet i hjemmet ditt. De nøklene vi tidligere har hatt på omfangsrike knipper er erstattet av brikker – eller bare koder. Husvarmen styres etter innstilt temperatur og forskjellig temperatur kan settes etter ukedag og klokkeslett -eller vi styrer den ved hjelp av app på mobil eller nettbrett.

Sentral styring
Listen over teknologistyrte funksjoner i et hjem er lang – og vokser seg stadig lengre. Som «elektromann» ser jeg naturligvis noen ulemper som kan oppstå – for eksempel alle de ulike systemene man må kommunisere via som bruker. For å bevare oversikten og ikke minst for å styre alle de ulike enhetene på en enkel måte er det behov for et kontrollsenter som kan fungere som et knutepunkt mellom deg og huset ditt. Jeg anbefaler å bruke fagfolk for å komme i gang og selv er har jeg installert xComfort på noen rom i mitt 70-tallshus.

Utvidelser
Med en sentral kontrollenhet blir det også enklere å koble på nye funksjoner etter hvert som du ønsker å utvide bruksområdene. Min erfaring er at når plattformen først er etablert så ser man straks et utall muligheter for å utnytte systemet, om det er for å forenkle betjening, spare strøm, øke komforten, øke sikkerheten eller hindre skader i å oppstå.

Hva er fordelene?
Det diskuteres mye hvilke fordeler man får ved å installere smarte systemer i hjemmet. I bladet Dine Penger nr.8 2015 er det en test og en vurdering av hva man kan spare ved automatisk strømstyring. Jeg er enig i deres konklusjon at man ikke sparer inn investeringene over strømregningen alene, men det er jo heller ikke det eneste elementet som bør vurderes. Hva sparer man på å unngå en vannlekkasje? Å unngå et innbrudd? Og er det kun inntjening av investeringen som teller når vi skal anskaffe noe til hjemmet vårt?

Komfort og enkelhet
Det viktigste elementet etter min mening lar seg ikke omregne i kroner i det hele tatt – hvordan oppleves økt komfort og trygghet i hjemmet mitt? Dette er etter min mening det viktigste vurderingskriteriet. Hvis jeg samtidig bidrar til lavere utslipp og setter et positivt miljøavtrykk etter meg – da er jeg faktisk storfornøyd.

Storfornøyd var også han som vant en xComfort installasjon fra oss: http://www.p4.no/story.aspx?id=627801

Hvis du vil se hva som er mulig så kan du jo sjekke ut denne nettsiden som tilhører en virkelig entusiast: http://samdal.com/SmartHome.htm

 

Fred Martin Langøy

Kjedeleder