Blogg

Date written 07.10.2015 00:00.Endret 29.08.2019 10:11.

Husket du å slå av komfyren?

I forrige uke var en av Norgeselitens elektrikere og installerte komfyrvakt i en kjellerleilighet i en enebolig. Den hadde nettopp blitt pusset opp etter at røyk fra en stekepanne hadde ødelagt tak og vegger i flere rom. Du tenker kanskje – lurt å sikre de gamle når de har begynt å rote og bli glemsomme.

Da tenker du faktisk feil!

komfyrvakt

 

Den som hadde skylda denne gangen var en yngre mann med hjemmekontor som hadde multitasket og glemt lunchen på plata. Og det er faktisk ganske mange yngre som står for branner på komfyren, og hele 12 % av oppklarte branner skylles tørrkoking på komfyren. Trenden er at flere og flere yngre kokkelerer mer og mer- og kanskje taster de litt innimellom, og snakker med en venn eller venninne og så glemmer de mat og kjeler noen øyeblikk.

Og jeg innrømmer – jeg har gjort det selv også. Vi skiftet til induksjonstopp og jeg var ikke forberedt på hvor raskt den varmet stekepanna – før jeg så et rart lys og hørte en rar lyd på kjøkkenet. Denne gangen gikk det bra.

Jeg tror alle som har opplevd det samme blir litt skvetne, og da er en komfyrvakt en smart investering. Glem de gamle tidsurene, moderne komfyrvakter har sensorer og elektronikk som kombinerer flere målinger for å kunne slå av strømmen og varsle – før skaden er skjedd. De er laget for ettermontering, og de er faktisk påbudt i både nybygg og ved rehabilitering.

Mange av oss er opptatt av å sikre foreldre som begynner å bli gamle, husk også at barn som kommer hjem fra skole er glade i å frese litt med stekepanna. De er ofte litt distre og slik sett er en komfyrvakt en ekstra sikkerhet hvis maten skulle glemmes noen minutter.

Så hvis du vil være føre var så skaff deg en komfyrvakt, det er en billig forsikring (og så slipper du å vaske ned og male kjøkkenet også)