Blogg

Date written 07.09.2015 00:00.Endret 29.08.2019 10:11.

Vi har kjøpt el-bil!!

I forrige uke ringte en venninne av meg og fortalte at nå hadde hun kjøpt ny el-bil. Det var jo for så vidt en hyggelig nyhet, men det var jo ikke tilfeldig hvorfor hun delte den med meg!

Ladestasjon2

Hun hadde som mange andre elbil-kjøpere ikke helt tenkt igjennom hva som skulle til for å få på plass lading hjemme. Familien bor i en firemannsbolig, og har sin parkeringsplass i egen garasje på fellesområdet, men med felles strøm. Det viste seg at det var ikke bare enkelt å komme med ladekabelen til bilen og forvente at sameiet eller de andre beboerne uten videre er klare for spleiselag.

Løsningen hun hadde valgt var lite sikker – 20 meter skjøteledning hengt ut av kjøkkenvinduet og langs husveggen til garasjen. Der var den til overmål festet med en hyssing i en spiker på veggen.

Heldigvis kunne vi hjelpe henne med en løsning som både var sikker og rettferdig i forhold til naboer. Hadde hun snakket med oss i forkant av innkjøpet kunne vi ha fortalt henne hva hun burde tenke på og hvilke avklaringer hun burde ha gjort.

Det jo noen tekniske krav til hvordan en ladekontakt skal settes opp, hvilken type og dimensjon som skal benyttes for å ikke skape overbelastning for det elektriske anlegget. Utfordringene er til stede, men heldigvis ikke umulige å løse. Vi snakker om litt planlegging og ikke minst å benytte fagpersonell som støtte slik at man unngår problemer.

Debatten har gått i ulike medier om elbileieres fordeler, krav til ladestasjoner, kommuner og borettslags støtte og motstand. Selv om det ikke finnes noen lovmessige krav om at et borettslag eller sameie skal legge til rette for elbiler i garasjene og på parkeringsplassene, mener jeg det burde være et naturlig tilbud om du har et rettferdig ladesystem. Med begrenset mengde strøm tilgjengelig og med stadig nye elbilister i borettslaget/sameiet blir det viktig å løse dagens behov så vel som morgendagens behov.

Det er mye informasjon om lading til elbiler og det kan være en utfordring for den vanlige forbruker å orientere seg i jungelen av ladeutstyr og begreper. Her finnes et bra nettsted som kan klargjøre mye – både om det juridiske, organisatoriske og tekniske.

http://www.enova.no/radgivning/privat/rad-om-elbil/tips-og-rad-ved-etablering-av-ladepunkt/977/0/

En rekke leverandører av smarte ladeløsninger finnes. Selv vet jeg at Salto billading dekker de krav og behov som er viktige å ta hensyn til – både for private, borettslag, bedrifter og offentlig. Nå er det over 70.000 elbiler i Norge og det er fortsatt et stort behov for gode ladealternativer så vi får nok flere telefoner om dette i tiden fremover. Og ikke minst er det en rivende utvikling også på dette området så det gjelder for oss som driver med dette å følge med. Det er Norgeselitens utfordring utover høsten – men spennende er det!

Fred Martin Langøy

Kjedeleder