Blogg

Date written 11.08.2015 00:00.Endret 29.08.2019 10:11.

Forleng utesesongen

Lyse kvelder, varme sommernetter, jeg sitter ute og nyter muligheten av å være på terrassen og oppleve Madrugada – den blå timen med sola som står opp i øst!

 

utevarme

Det er nettopp dette jeg drømmer om når vinteren er på det kaldeste og mørkeste. Og det er ikke bare jeg som benytter muligheten – jeg hører lave stemmer flere steder i nabolaget.

Høsten nærmer seg og forhåpentligvis får vi noen varme sensommerdager etter mange kalde sommerkvelder.

I år skal jeg gjøre det jeg har tenkt på i flere år – forlenge sommeren med god utebelysning og varmelamper som hjelper meg å holde på sommervarmen. Det skal strekke sesongen min langt ut i september. Seint på høsten, når sola fortsatt skinner noe lavere på himmelen lar jeg automatikken overta styringen slik at alt lys tennes ved skumring. Så skal jeg selv ta meg av varmelampene når jeg kryper sammen i godsofaen – snakk om å strekke sesongen!

Lys på terrassen er et must når vi skal forlenge sommeren, men den er ikke mindre viktig når kveldene blir kaldere og vi trekker innendørs. Riktig belysning gjør det sikkert å bevege seg utendørs, og huset virker bebodd når jeg er ute på reise. Tanken er at en del av utelyset står i kontakt med bevegelsessensorer som automatisk slår på lampene når noen nærmer seg slik at det er med på å holde uvedkommende vekk.

Når jeg legger så mye tid og penger i hjemmet mitt på alle andre områder tenker jeg det er på tide å legge vekt på noe som kan gi det utvendige uttrykket et løft. Indirekte belysning av trær og busker i tillegg til den rene nyttebelysningen er stadig mer utbredt og skaper en magisk effekt. Et belyst hus og tomt gir eiendommen en egen identitet og er en hyggelig opplevelse for de som går forbi, og ikke minst gir det meg selv en fantastisk glede å komme hjem. På terrassen og uteplassen kan jeg bruke LED lysbånd – det synes jeg skaper en lun ramme og en hyggelig krok å slappe av i. Og enda bedre; med LED lamper kan jeg ha lyset på og samtidig ha god samvittighet også – og strømregningen kommer ikke til å ta vekk gleden.

I går var en flott dag, sola varmet og jeg kjente virkelig smaken på sommer. Ved 19-20 tiden, og når sola var på vei ned kom det kjølige draget i lufta. Det var da jeg tenkte på terrassevarmeren.

Det er litt av en jungel å gå igjennom når du skal finne din terrassevarmer. Jeg har valgt bort gass-utgaven selv om det er praktisk fordi jeg ikke behøver noen strømkilde. Men det er utrolig tungvint med den store beholderen som går tom og må fylles – og som er dyr i drift. Og som har en tendens til å være tom de gangene jeg skal bruke den – slik er det å ha ungdom i huset….

OK, gass er ute, men det er fortsatt mange valgmuligheter og du skal forholde deg til mange begreper når du skal velge.

Har du tid og vil selv sette deg inn i alle valgene anbefaler jeg at du leser mer om hva forbrukerrådet skriver om tema. Har du ikke tid til å lese gjennom alle muligheter foreslår jeg at du tar stilling til noe få punkter. Heldigvis behøver ikke du som forbruker å kjenne deg liten og hjelpeløs. Norgeselitens elektrikere kan jeg bistå med gode råd. Har du behov for hjelp, trenger du svar på noen spørsmål som gjør at du kan få din drøm i oppfyllelse – da skal du selvsagt bare ringe oss. Så er det snart din tur til å sitte god og varm på en vakkert opplyst terrasse i oktober.

 

Fred Martin Langøy

Kjedeleder