Blogg

Date written 26.01.2018 09:23.Endret 29.08.2019 10:10.

el-plan.jpg

Tegn en el-plan

Ved større ombygginger eller bygging av et nytt hus, er det få som ville valgt å sette i gang uten å ha plantegninger som grunnlag for arbeidet. Du bør også tenke på samme måte når du skal gjennomføre prosjekter innenfor elektro. Det handler blant annet om plassering av stikkontakter, lysbrytere, lampepunkter, nettverksuttak osv. Riktignok styres en del av dette av normsamlingen NEK 400, for eksempel at det skal være én stikkontakt per 4 m2 gulv i oppholdsrom og per løpemeter benkeplate på kjøkkenet og 6 uttak bak TV. Likevel har du som kunde en del muligheter til å bestemme hvor punkter og kontakter skal plasseres.


Den beste måten å formidle dine ønsker til elektrikeren, er ved å lage en såkalt el-plan. Det er enkelt og greit en plantegning der du markerer hvor de ulike elektriske punktene skal plasseres. Det finnes egne symboler for punkter som stikkontakt, bryter, lampepunkt osv. Dermed kan du på en ryddig måte formidle at vil ha lysbryteren til badet plassert på utsiden i stedet for innsiden av døren eller at du vil ha enkelte stikkontakter på helt bestemte plasser. Å lage en en el-plan har flere fordeler:

  • Den danner et godt grunnlag for dialogen for kunde og elektriker, blant annet med tanke på hva som er hensiktsmessige løsninger og ikke.
  • Den bidrar til å minske risiko for konflikt og gjør konfliktløsning enklere om situasjonen likevel skulle oppstå.

Søker du på nettet vil du finne ulike symboler for topolte og enpolte brytere, serievendere osv. Ikke vær opptatt av det, men konsentrer deg om de grunnleggende ønskene. Så vet elektrikeren akkurat hvilke type brytere, stikkontakter osv. som er riktig å bruke i de ulike stedene. Det viktigste er at du formidler dine ønsker til elektrikeren på en oversiktlig måte.

Finner du ikke symbolene du er ute etter, kan du for eksempel sette inn en fargekodet prikk og forklare hva det er ved siden av tegningen.

Stikkontakt med jord

Stikkontakt med jord

Koblingspunkt/boks

Koblingspunkt/boks

Lampepunkt

Lampepunkt

1-polt bryter

1-polt bryter

2-polt bryter

2-polt bryter

Serievender

Lampepunkt

Endevender

Endevender

Mellomvender

Mellomvender

 

f7869892-edd5-46a1-809e-100a46138814.gif